maandag 11 april 2016

Wandeling vanuit "BIj de Buurvrouw" in Maasland
Zondag 24 april 2016
Lees het interview op deze blog met eigenaresse Dita over koken, Cittaslow en Slowfood!


We maken zondag 24 april een wandeling van ongeveer 10 km vanuit; "Bij de Buurvrouw". Deze koffie- en theeschenkerij op de grens van Schipluiden en Maasland, is open sinds 15 oktober 2015. Door de warme, knusse sfeer, voel je je er direct thuis. Net zoals in Indigo -waar voorheen de wandelingen startten-  eet je "BIj de Buurvrouw" eerlijke en streekgebonden producten. Bekijk "Bij de Buurvrouw" alvast via onderstaande link; http://bijdebuurvrouwmaasland.nl/.

We lopen een deel van de wandeling dwars door de weilanden, waar je in deze tijd van het jaar volop Grutto's en Kieviten kunt zien. Rond 16.30 zijn we weer terug bij ons vertrekpunt; "Bij de Buurvrouw". Aansluitend kunnen de liefhebbers aanschuiven voor een heerlijke lentesoep.

 
“Bij de Buurvrouw” Doe maar gewoon dan doe je gek genoeg
Dita Molenaar over koken, Midden Delfland, Citta Slow en slow food             

Wat hebben Kwik, Kwek en Kwak met koffie- en theeschenkerij “Bij de Buurvrouw” in Maasland te maken? Veel! Als jong meisje leest eigenaresse Dita Molenaar graag de Donald Duck. Het drietal Kwik Kwek en Kwak weten haar met hun limonadekraampje langs de weg, aan te steken met het  “horecavirus”. Het heeft een tijdje geduurd en Dita heeft heel wat omzwervingen gemaakt, maar sinds vorig jaar oktober is haar zaak “Bij de Buurvrouw” werkelijkheid geworden. En zoals Dita zelf zegt; “alle werkervaring die ze de afgelopen jaren heeft opgedaan, komt samen in wat ze nu doet”.

Dita is boerendochter en geboren en getogen in Midden Delfland. Ze begint al snel met werken in de horeca. Na omzwervingen via onder andere de Lickebaertshoeve, intercedentenwerk bij uitzendbureaus, een camping in Zuid Frankrijk, de ANWB in Lyon en P&O werk bij een kleine multinational, is ze in 2003 met haar gezin weer neergestreken in Maasland. Het “horecavirus” blijft kriebelen en Dita besluit  een koksopleiding te gaan doen. Anderhalf jaar lang rijdt ze iedere week een dag per week op en neer naar Zwolle en leert daar de kneepjes van het vak. “Als ik kook ga ik lachen”,  geeft Dita aan. “Ik probeer zo veel als mogelijk verse streekproducten te gebruiken en  aan te sluiten bij de wensen van mijn gasten. Ik geniet ervan als ik het ze naar de zin kan maken. Mijn motto is daarbij; doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg”.

Hoe kijkt Dita aan tegen “CIttaslow” en Slow Food? En wat houdt het eigenlijk in?
Cittaslow is het internationale keurmerk voor gemeenten die op het gebied van leefomgeving, landschap, streekproducten, gastvrijheid, milieu, infrastructuur, cultuurhistorie en behoud van identiteit tot de top behoren. De gemeente Midden-Delfland is op 28 juni 2008 uitgeroepen tot de eerste Nederlandse Cittaslow en is daarmee ook Cittaslow Hoofdstad van Nederland. De Slow Food beweging  is eigenlijk eerder ontstaan maar is onlosmakelijk verbonden met het begrip Cittaslow. Zoals de naam al aangeeft gaat het bij Slow Food vooral om aandachtige bereiding van kwaliteitsproducten die zo veel als mogelijk lokaal geproduceerd worden. De beweging is in Italië ontstaan en heeft  zich ook verspreid over Nederland.


 
Kosten:
Wandeling, inclusief soep:
(lentesoep, brood en boter); 8,50 euro
Alleen wandeling: 4 euro
De wandeling kun je aan mij betalen. De consumpties en eventueel soep kun je afrekenen aan de kassa "BIj de Buurvrouw"

Verzamelen;
13.00 uur, "Bij de Buurvrouw", Oostgaag 18 A, 3155 CG, Maasland

Vertrek:
13.30 uur
Soep eten rond 16.30 uur.

Parkeren;
Gratis parkeren.

Aanmelden (aantal personen wandelen, soep eten ja/nee, vegetarisch ja/nee):
Tot en met woensdag 20 april, via de mail: beleef.middendelfland@gmail.com


 
Hoewel Dita helemaal achter de waarden van Cittaslow en Slow Food kan staan, is het voor haar geen doel op zich. “Eerst had ik er niet zo veel mee”, geeft ze toe. “Nu zie ik wel dat al dat lobbywerk veel heeft opgeleverd om Midden Delfland op de kaart te zetten. En hoe je het ook went of keert; mensen willen tegenwoordig weer graag terug naar de basis,  eenvoud en rust. In Midden Delfland hebben we die waarden kunnen behouden zonder stil te staan in de tijd. “Slow food” waarden toepassen in mijn bedrijf gaat eigenlijk vanzelf “, concludeert Dita als ze het rijtje van bedrijven opnoemt waar ze mee samenwerkt. Stuk voor stuk mooie initiatieven en bedrijven die streekproducten produceren. Zo werkt ze samen met van Winden, Top Krop, Boeregoed, Kwekerij
 ‘t Woudt, Delflandshof, Bouwlust, Bakkerij Hoek, Boerebont , Farm I See in Schipluiden, slager Verduijn in Maassluis en ook met Horison. “Ik wil er niet mee te koop lopen”, geeft ze aan. “Het moet allemaal praktisch en logistiek haalbaar zijn;  er moet natuurlijk wel een zaak uitgebaat worden, maar als het kan koop ik streekproducten”.  Bij de bereiding laat ik klanten graag kennis maken met de puurheid van voedsel; je moet mensen de ruimte geven om na te denken waar ze nu eigenlijk van genieten. En dat kan heel eenvoudig zijn!

Ik ben blij dat ik met mijn bedrijf een bijdrage kan leveren aan het aantrekkelijk maken van Midden Delfland. Als je een groene long wilt zijn tussen de steden Rotterdam, Den Haag en Delft, moet je er ook voor zorgen dat er voldoende mogelijkheden zijn om te recreëren. De naam “Bij de Buurvrouw” heeft in mijn ogen ook een sfeer die bij het gebied en de waarden van Cittaslow past; eenvoudig, gemoedelijk. “Tenzij je natuurlijk bonje met je buurvrouw hebt”, voegt ze er lachend aan toe.

Ook alle medewerkers zijn “streekproducten”, grapt ze. “Mijn hele gezin helpt mee en soms staat er zelfs letterlijk een buurvrouw in de zaak”.

Kansen voor Midden Delfland
Kansen voor de toekomst ziet Dita genoeg. In plaats van ver weg op vakantie en weekendjes weg in het buitenland,  zou recreëren om de hoek,  volgens Dita weleens een trend  kunnen worden. “Midden Delfland is een plek  waar je heel dichtbij toch een vakantiegevoel hebt ”. Belangrijk is dat we gewoon doorgaan op de weg die we in geslagen zijn in Midden Delfland. Het is daarbij de kunst om het karakter van het gebied intact te houden en tegelijkertijd te vernieuwen. Eenvoud, aandacht en liefde zijn daarbij misschien wel de sleutelwoorden. “Bij de Buurvrouw” heeft het in huis!


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten